فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال دهم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1400)

نشریه گردشگری و توسعه
سال دهم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم مصاحبی پور فرد، احمد خادم الحسینی*، حمید صابری، رضا مختاری ملک آبادی صفحات 1-17

    گردشگری خلاق شکل جدیدی از گردشگری فرهنگی است که در آن گردشگر شبیه یک شهروند رفتار می کند و به آنها این امکان را می دهند تا در بطن جامعه از طریق شرکت فعال در کارگاه ها و برنامه های آموزشی بومی قابلیت های خلاقانه خود را به منصه ظهور برسانند.در این بین شاخص سازی،می تواند قابلیت ها و پتانسیل های خلاق یک شهر را برای خلق نوآوری بر اساس استعداد و فرهنگ آن شهر مورد ارزیابی قرار دهد و آینده آن شهر را در این زمینه ترسیم کند،به شرط آنکه ابتدا بر اساس فرهنگ آن شهر بومی سازی شده باشند. هدف از این پژوهش شاخص سازی گردشگری خلاق در شهرهای ایرانی اسلامی است.رویکرد حاکم، بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت ژرفانگر،مبتنی بر پرسشنامه می باشد. در این مقاله تلاش گردیده است تا با بررسی نظریه های شهر خلاق و با نگاهی خلاقانه به زیر شاخص های آنها،در جهت بومی سازی مطابق با فرهنگ ایرانی اسلامی،کوشش لازم به عمل آید. سپس، به روش میدانی بر اساس تدوین پرسشنامه،ضریب اعتبار محتوا-(CVR) و شاخص اعتبار محتوا-(CVI) نسبت به ارزیابی و تحلیل محتوای شاخص های اثر گذار بر ابعاد خلاقیت در گردشگری اقدام گردد.تعداد 114 زیرشاخص، به تفکیک معیارهای اجتماعی - فرهنگی، کالبدی- فضایی، اقتصادی، سیاسی،زیرساختی- رفاهی و فناوری-توسعه جهت سنجش گردشگری خلاق در شهر اصفهان ارایه گردید. بعد از تجزیه و تحلیل پرسشنامه های جمع آوری شده،در نهایت،از این تعداد زیرشاخص،48 مورد به علت عدم احراز نسبت روایی محتوایی حذف و 66 زیر شاخص در قالب 6 شاخص مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی:گردشگری خلاق، شهر خلاق، ضریب اعتبار محتوا (CVR)، شاخص اعتبار محتوا(CVI)، شهرهای ایرانی اسلامی
  • مهدی باصولی، میر محمد اسعدی، یاسمین برومندزاد، لیلا اویسی*، محمدامیر اویسی صفحات 19-29

    گردشگری شهری فعالیتی پیچیده، چندبخشی و پراکنده است که محصول آن فروش تجارب گردشگران از جاذبه ، تسهیلات و خدمات شهر است. توجه و سازمان دهی عوامل طبیعی، انسانی و بصری موثر در زیبایی محیط موثرترین راه برای افزایش کیفیت تجربه سفر است. با توجه به ضرورت انکارناپذیر تصویر ذهنی در جذب گردشگران شهری و نقش این نوع از گردشگری در اقتصاد، در این پژوهش تلاش شده است تا با استفاده از روش نگاشت شناختی معنایی، مدلی کیفی از عوامل موثر بر تصویر ذهنی با هدف رونق گردشگری شهری ارایه شود. بدین منظور، ابتدا پس از بیان موضوع، مبانی نظری و بررسی پیشینه پژوهش، با استفاده از طرح پژوهش کیفی، سی مصاحبه تا رسیدن به اشباع نظری انجام شده است. جامعه این پژوهش دربردارنده گردشگران شهری و کارشناسان حوزه گردشگری بوده است. با رویکرد نگاشت شناختی معنایی، مدل مفهومی از ابعاد و مولفه های تصویر ذهنی استخراج و ترسیم شده است. نگاشت شناختی معنایی به دست آمده دارای شش مقوله اصلی و سی گزاره نظری است که در سیاست گذاری و درک بهتر و عمیق تر این مفهوم به سیاست گذاران یاری خواهد رساند.

    کلیدواژگان: تصویرذهنی، مقصد، نگاشت شناخت معنایی، زیبایی شناسی، گردشگری شهری
  • عباس اسدی، کامبیز حیدرزاده*، محسن خون سیاوش، منصوره علیقلی صفحات 31-50
    زمینه

    توسعه بازار گردشگری درحکم ضرورتی انکارناپذیر برای همه کشورها مطرح است و همه کشورها تلاش های فراوانی در توسعه بازار آن کرده اند. سهم بازار ایران نیز، با وجود قابلیت های فراوان گردشگری، در مقایسه با اغلب کشورهای گردشگرپذیر بسیار ناچیز است. ازاین رو توجه به توسعه بازار آن و ارایه الگوی بازاریابی مهم و اساسی است.

    هدف

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی بازاریابی گردشگری در سطح شهر تهران انجام شده است.

    روش

    این پژوهش با رویکرد آمیخته و به روش ترکیبی یا میکس متد انجام شده است. روش تحلیل در این پژوهش ترکیبی از نوع اکتشافی و تحلیلی است. بخش اکتشافی با نظریه داده بنیاد و بخش کمی با استفاده از مدل سازی معادله ساختاری انجام شده است.

    نتایج

    نتایج بخش کیفی براساس سه مرحله کدگذاری با بیش از 221 گزاره معنادار، 193 مفهوم متناظر و 35 مقوله فرعی و 12 مقوله اصلی و یک مقوله هسته به دست آمد. در این مقوله اصلی به دست آمده، شامل همکاری و هم راستایی نهادی، درک عمیق بازاریابی، دیپلماسی گردشگری، تسهیم رویدادهای جهانی، پشتیبانی از اقتصاد ملی، تربیت میزبان های کارآمد، توسعه تحقیقات بازار، درک نیاز بازار، معرفی قابلیت ها، رفع محدودیت های موجود، مطالبه ملی و توسعه زیرساخت است که با انتزاع بیشتر این مقولات در مرحله کدگذاری گزینشی، یک مقوله هسته با تعریف «بازاریابی گردشگری به مثابه مطالبه ملی و به علت درک عمیق بازاریابی در بستر توسعه زیرساخت و معرفی قابلیت ها با مداخله درک نیاز بازار و از طریق راهبردهای همکاری و هم راستایی نهادی، آگاهی بخشی و توسعه تحقیقات بازار به پیامدهای دیپلماسی گردشگری جهانی و پشتیبانی از اقتصاد ملی منجر شده است» ظاهر شد که می تواند تمامی مقولات دیگر را تحت پوشش قرار بدهد. در بخش کمی نیز نتایج حاصل از مدل سازی معادله ساختاری نشان داد که اثر همه متغیرهای مستقل در تبیین بازاریابی گردشگری معنادار بوده است.نتیجه گیری: بازار گردشگری به منزله سازه ای بومی و کارآمد می تواند در عرصه مدیریت گردشگری کشور کارآمد و کاربردی باشد و الگوی استخراج شده پژوهش برای این صنعت کاربرد زیادی داشته باشد.

    کلیدواژگان: : گردشگری، بازاریابی، بازاریابی گردشگری، متخصصان، خبرگان صنعت گردشگری، گردشگران خارجی
  • مرتضی ملکی مین باش، داود فیض، هوشمند باقری قره بلاغ* صفحات 51-62

    تاب آور ی در برابر اطلاعات منفی را می توان رفتار های فرانقش درنظر گرفت. رفتارهای فرانقش زمانی رخ می دهند که مصرف کنندگان، بدون توجه صرف به منافع خود، از برند خاص بهره می برند. از سوی دیگر، تاب آوری در برابر اطلاعات منفی قصد خرید در مصرف کنندگان را تقویت می کند. هدف اصلی پژوهش حاضر واکاوی پیشایندهای تاب آوری مشتریان در برابر اطلاعات منفی با تاکید بر نقش میانجی هویت یابی مشتری با برند در صنعت هتل داری است. پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و براساس روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی است. داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده از کلیه میهمانان هتل های پنج ستاره تبریز (هتل پارس، شهریار و کایا) به تعداد 267 نفر گردآوری شد. به منظور گردآوری داده های میدانی از پرسش نامه مبتنی بر طیف لیکرت و برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد منافع اجتماعی برند، همانندی مشتری با مشتری و تجربه های به یادماندنی از برند در هویت یابی مشتری با برند تاثیر مثبت و معناداری دارد. علاوه بر این، هویت یابی مشتری با برند تاثیر مثبت و معناداری در تاب آوری مشتریان در برابر اطلاعات منفی دارد. سرانجام، جنسیت اثر هویت یابی مشتری با برند در تاب آوری در برابر اطلاعات منفی را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، اطلاعات منفی، منافع اجتماعی برند، همانندی مشتری با مشتری، هویت یابی مشتری با برند
  • فریبا وحیدزادگان، علی زنگی آبادی* صفحات 63-72
    گردشگری از صنایعی است که به سرعت درحال رشد جهانی است. در این بازار رقابتی، برند مقصد وسیله ای برای به دست آوردن مزیت های رقابتی، برجسته سازی و تمایز مقصد از رقبا است. تصویر قوی و پایداری که در ذهن گردشگر از مقصد گردشگری ایجاد می شود به خلق برند گردشگری می انجامد. در این پژوهش عوامل موثر بر ارزش برند گردشگری اصفهان از دیدگاه گردشگران داخلی، با تاکید بر نقش تصویر برند، بررسی شده است. نمونه مطالعه شده شامل 383 نفر از گردشگران داخلی شهر اصفهان در بازه زمانی مرداد تا آبان 1398 بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه بوده و داده ها با روش تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار آموس23 تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بارهای عاملی معرف های مربوط به کل پرسش نامه ارزش ویژه برند گردشگری اصفهان از وضعیت نسبتا مطلوبی برخوردارند. به عبارت دیگر، هم بستگی کل ارزش ویژه برند گردشگری اصفهان با معرف های مربوط به این متغیر متوسط به بالا است. همچنین، ضریب بین تصویر برند و ارزش ویژه برند اصفهان نشان می دهد که تصویر برند بیشترین تاثیر را بر ارزش ویژه برند اصفهان داشته است و سه مولفه آگاهی از برند، کیفیت ادراک شده و وفاداری به برند در رتبه دوم قرار گرفته اند، زیرا تفاوت معناداری بین آن ها وجود ندارد. نتایج نشان می دهد که تصویر برند اصفهان عامل اصلی در ارزش ویژه برند گردشگری اصفهان است. جاذبه های تاریخی، جاذبه های طبیعی و داستان های رمزگونه بالاترین گویه های ارزیابی شده در تصویر برند اصفهان بوده اند
    کلیدواژگان: تصویر برند، ارزش ویژه برند، برند مقصد، برند گردشگری
  • جعفر باپیری*، زاهد شفیعی، نسیم محمدیان محمودجیق، امین سلطانی هوراند، ترانه حاجی احمدی فرمهینی صفحات 73-88
    نظام آموزش های کوتاه مدت گردشگری کشور که متولی آن معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است اصلی ترین برنامه توسعه منابع انسانی ماهر و حرفه ای در این صنعت است. هدف از پژوهش حاضر، آسیب شناسی این نظام و شناسایی مشکلات آن از دیدگاه شبکه ذی نفعان آموزش گردشگری است. برای انجام این پژوهش، با 35 نفر از نمایندگان گروه های گوناگون ذی نفع، که به روش قضاوتی و گلوله برفی انتخاب شده بودند، مصاحبه شد. داده های گردآوری شده بعد از مکتوب شدن با استفاده از روش تحلیل مضمون بررسی شدند. براساس تحلیل مصاحبه ها از 105 کد اولیه شناسایی شده، 24 مضمون پایه شکل گرفت که آن ها نیز به نوبه خود ذیل 7 مضمون سازمان دهنده یا عمده تحت عناوین ذیل دسته بندی شدند: الف) مشکلات ساختاری؛ ب) ضعف های مدیریتی؛ پ) چالش های گزینش؛ ت) کمبودهای محتوایی؛ ث) معضلات سنجش؛ ج) نارسایی های آموزشی و چ) کاستی های ارزیابی و نظارت. این مطالعه به پژوهشگران، سیاست گذاران و برنامه ریزان نظام آموزش گردشگری کمک می کند تا از نظام فعلی آموزش های کوتاه مدت گردشگری در کشور شناخت بهتری پیدا کنند و با رفع مشکلات موجود، زمینه را برای توسعه همه جانبه، یکپارچه و متعادل صنعت گردشگری، رشد اقتصادی و اشتغال پایدار فراهم کنند.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، آموزش گردشگری، شبکه ذی نفعان، تحلیل مضمون
  • امین امینی کاشانی*، مهران علی الحسابی صفحات 89-111
    وجود ظرفیت های تاریخی و فرهنگی و وجود مناطق بکر اکوتوریستی در نواحی روستایی زمینه بسیار مطلوبی را برای توسعه گردشگری در این مناطق فراهم می کند. در ایران نیز، با توجه به وجود مناطق وسیع روستایی با جاذبه های طبیعی و تاریخی  فرهنگی متعدد، گردشگری می تواند راهکاری برای توسعه و احیای این مناطق درنظر گرفته شود. یکی از مناطقی که دارای ظرفیت مناسب در زمینه گردشگری روستایی و اکوتوریسم است، ناحیه کجور در استان مازندران است. پژوهش حاضر درنظر دارد، با بررسی و شناخت زمینه های اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی و همچنین وضعیت کنونی گردشگری در این ناحیه، برنامه ریزی مناسبی را با هدف توسعه گردشگری روستایی مبتنی بر اکوتوریسم پایدار ارایه کند. جامعه آماری در این پژوهش روستاییان، گردشگران و مسیولان و متخصصان اند و روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای و میدانی است. در این مطالعه، با استفاده از مدل سوات (SWOT)، فهرستی از نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها شناسایی شدند. در ادامه، برای رفع یا کاهش نقاط ضعف و تهدیدها و تقویت و بهبود نقاط قوت و فرصت ها، براساس فرایند برنامه ریزی راهبردی، بیانیه چشم انداز تنظیم شد و اهدافی تعیین و سپس راهبردها و سیاست های مناسبی برای دستیابی به این اهداف تدوین شدند. درنهایت نیز، برنامه های اقدام، در دو سطح خرد و کلان، به منظور توسعه گردشگری روستایی ناحیه کجور با تکیه بر اکوتوریسم پایدار پیشنهاد شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند ناحیه کجور ظرفیت ویژه ای برای توسعه گردشگری روستایی و اکوتوریسم دارد و با برنامه ریزی مناسب می تواند در آینده ناحیه ای نمونه در گردشگری باشد. بدین منظور، استفاده از مشارکت جامعه محلی، حمایت مسیولان و سازمان های مرتبط با گردشگری روستایی ناحیه، بهبود امکانات محیطی و کالبدی و همچنین سرمایه گذاری بخش خصوصی ضروری است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی توسعه، گردشگری روستایی، اکوتوریسم پایدار، ناحیه کجور
  • رضا شافعی*، آرمان احمدی زاد، زینب مولائی صفحات 113-126

    امروزه تمرکز راهبردی بنگاه‏ها از دیدگاه عملکرد انفرادی به توسعه راهبرد مبتنی بر اکوسیستم کسب‏وکار تغییر یافته است. اکوسیستم کسب‏وکار به سیستم‏های وابسته متقابلی اشاره دارد که توسط پایه‏هایی از اعضای اکوسیستم مانند مشتریان، تامین‏کنندگان، شرکا و دیگر ذی‏نفعان به هم پیوسته است. در میان اعضای اکوسیستم‏های کسب‏وکار، این مطالعه بر روی مشتریان و اثرگذاری مشارکت مشتری در ایجاد ارزش اقتصادی و اجتماعی در اکوسیستم کسب‏وکار، در راستای پایداری اکوسیستم کسب‏ وکار، تمرکز دارد. یکی از صنایع روبه‏ رشد در کشورهای درحال توسعه صنعت گردشگری است که اهمیت بسزایی در تحولات اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشورها به‏ ویژه ایران دارد و گردشگران نقش مهمی در تداوم گردشگری و آینده این صنعت ایفا می‏کنند. به این منظور، نقش کلیه مشتریان دفاتر خدمات گردشگری غرب کشور در هم ‏آفرینی ارزش در اکوسیستم کسب‏ و کار بررسی شده است. این پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع پژوهش‏های هم‏بستگی و بر اساس هدف از نوع پژوهش‏های کاربردی و بر اساس روش اجرا و جمع‏ آوری اطلاعات، پیمایشی است. با توجه به نامحدودبودن جامعه پژوهش، تعداد چهارصد نفر از مشتریان دفاتر خدمات گردشگری غرب کشور برای نمونه انتخاب شدند و روش نمونه‏ گیری غیرتصادفی در دسترس بوده است. اطلاعات لازم به دو روش کتابخانه‏ ای و پیمایشی گردآوری شده است و ابزار اصلی گردآوری اطلاعات پرسش‏نامه بوده است. داده‏ های به‏ دست‏ آمده از پرسش‏نامه‏ ها با فنون آماری توصیفی و استنباطی به‏ وسیله نرم ‏افزار اس پی اس اس و پی ال اس تجزیه و تحلیل شده است. نتایج به‏ دست‏ آمده نشان‏ دهنده اثر مثبت و معنادار مشارکت مشتریان در ایجاد ارزش اقتصادی و ایجاد ارزش اجتماعی در اکوسیستم کسب‏ وکار است. انگیزش و عوامل جامعه‏ شناختی نیز دو محرک اثرگذار در میزان مشارکت مشتریان شناخته شده ‏اند. همچنین، متغیرهای فرعی مانند جنسیت، استان مشتریان و تعداد دفعات مراجعه به آژانس ‏های گردشگری در بازه زمانی یک سال، در برخی از روابط اصلی پژوهش اثر تعدیل‏ کنندگی داشته است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کسب‏ وکار، مشارکت مشتری، ارزش‏ آفرینی اقتصادی و اجتماعی، صنعت گردشگری
  • محمدرضا فرزین*، مهدی کروبی، اکبر پورفرج، مصطفی محمودی صفحات 127-140

    کسب وکارهای گردشگری، از جمله هتل ها، باید به طور مداوم با استفاده از روش ها و فرایندهای نوآورانه و تولید محصولات متمایز، علاوه بر کسب مزیت رقابتی پایدار، جذابیت سفر به کشورها و رونق صنعت گردشگری را در آن مقصد خلق کنند. هدف از پژوهش حاضر خلق نوآوری سازمانی مبتنی بر شکوفایی قابلیت های منابع انسانی در هتل هاست تا رقابت پذیری سازمانی آن ها را به طور مداوم تضمین کند. نوع پژوهش توسعه ای  کاربردی و توصیفی  پیمایشی است. جمع آوری داده ها براساس پرسش نامه ای متشکل از 44 سوال و با روش نمونه گیری در دسترس و انتخاب 260 نفر از میان مدیران و کارکنان هتل های پنج ستاره تهران انجام شده است. تجزیه وتحلیل داده ها، با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری، در دو بخش الگوی اندازه گیری برای بررسی ویژگی فنی پرسش نامه و بخش ساختاری، برای بررسی فرضیه های پژوهش انجام شده است. یافته های پژوهش از تاثیر مثبت و معنادار متغیرهای محیط کار در خلق نوآوری سازمانی در اشکال نوآوری تولیدی، فرایندی و اداری حکایت دارد. بر مبنای نتایج تحقیق، ویژگی های محیط کار شامل رفاه ذهنی، اعطای آزادی مثبت، تسهیم دانش، وجود رهبر تحول آفرین، برابری سازمانی و تامین شدن قراردادهای روان شناختی قادر به خلق نوآوری سازمانی در محیط کاری هتل ها است.

    کلیدواژگان: هتل، مزیت رقابتی پایدار، رویکرد قابلیت گرائی، نوآوری، منابع انسانی
  • محمدرضا ربیعی مندجین، محمد علیزاده، حسن اروجی* صفحات 141-158

    کیوتوریسم فناوری مرتبط با کاربرد کیوآرکدها در فعالیت های گردشگری است. در این فناوری، داده ها و اطلاعات لازم در خصوص جاذبه های گردشگری یک ناحیه در داخل کیوآرکدها ذخیره می شوند و گردشگران از طریق فناوری های هوشمند از آن ها استفاده می کنند. در سال های گذشته، استفاده از فناوری در مکان های مهم گردشگری کشور رواج یافته و مجموعه تاریخی بین المللی شیخ صفی در شهر اردبیل، در دو سال گذشته، از کیوآکدها در داخل مجموعه استفاده کرده است. مسئله مهم در این فناوری کارکردها و کیفیت طرح کیوتوریسم و پیامدهای آن در توسعه گردشگری و تبیین این تاثیرات در قالب چهارچوب و مدل است. بر همین اساس، هدف اصلی این پژوهش تدوین و ارایه مدلی برای تبیین کارکرد و تاثیرات کیوتوریسم بر مبنای توسعه گردشگری پایدار است. برای این منظور، ابتدا میزان رضایت گردشگران از مجموعه ویژگی ها و بخش های گوناگون طرح کیوتوریسم و میزان تاثیرات آن در 224 گردشگر ورودی به مجموعه شیخ صفی، از طریق آزمون های آماری، ارزیابی شد و سپس با کمک مدل تحلیلی کیو براساس دیدگاه 15 تن از کارشناسان حوزه کیوتوریسم، الگوهای فکری شناسایی و تحلیل شدند و درنهایت، با تحلیل کیفی مجموعه اطلاعات حاصله، مدل پیشنهادی ارایه شد. مدل پیشنهادی شامل هشت مولفه اصلی یکپارچه سازی کیوتوریسم، ترکیب تورگردانی مجازی و حقیقی، فرهنگ پذیری کیوتوریسم، تنوع سازی عملکرد کیوتوریسم، نفوذ کیوتوریسم در سیستم گردشگری، ارزیابی تطبیقی کیوتوریسم، ترکیب با دیگر فناوری ها و تطبیق آن با حوزه نفوذ گردشگری است.

    کلیدواژگان: کیوتوریسم، گردشگری الکترونیک، مجموعه شیخ صفی، کیوآرکد
  • مریم محمودی*، محمد چیذری، خلیل کلانتری، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 159-173

    هدف اصلی این مطالعه تبیین مولفه های سازمانی توسعه پایدار گردشگری کشاورزی در استان های حاشیه دریای خزر است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان های گیلان، مازندران و گلستان تشکیل دادند (288(N=. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزار لیزرل (LISREL) نسخه 8.5 و نرم افزار اس پی اس اس (SPSS) نسخه 22 انجام شد. نتایج این مطالعه تاثیر مثبت و معنی دار بین مولفه های سازمانی استخراج شده از مبانی نظری تحقیق را در توسعه پایدار گردشگری کشاورزی به منزله یکی از مصادیق کشاورزی چندکارکردی تایید می کند. براساس نتایج این پژوهش، اتخاذ رویکردی کارآفرینانه به منظور خلق و ایجاد ارزش های جدید برای ذی نفعان بخش کشاورزی، تغییر راهبرد سازمانی از کشاورزی تک کارکردی به کشاورزی چندکارکردی، تقویت پیوندها و ارتباطات سازمانی با کلیه نهادهای درگیر در فرایند توسعه انواع بروندهای غیرکالایی کشاورزی و آموزش و توسعه دانش و مهارت منابع انسانی (شامل کارشناسان و بهره برداران) در زمینه چگونگی راه اندازی کسب وکارهای جدید و بروندادهای غیرکالایی کشاورزی الزام مهمی برای حرکت به سوی اجرایی کردن گردشگری کشاورزی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: کشاورزی چندکارکردی، گردشگری کشاورزی، بروندادهای غیرکالایی، توسعه پایدار کشاورزی
  • رضا مطهر، محمدصالح شکوهی بیدهندی* صفحات 175-198

    گردشگری فرهنگی و میراثی ابزاری از توسعه اقتصادی است که با جذب گردشگران از خارج از جامعه میزبان به رشد اقتصادی منجر می شود. توجه و کاربست ارزش ها موجب حفاظت از میراث فرهنگی و محرک احیای الگوهای محلی می شود. استان سیستان و بلوچستان با جاذبه های فرهنگی و میراثی شهرت بسیاری دارد و می تواند گردشگران فراوانی را جذب کند. بیشتر مطالعات انجام شده پیرامون گردشگری فرهنگی و میراثی و عمدتا بر موضوعاتی نظیر ظرفیت سنجی براساس زیرساخت های گردشگری، ارزیابی کلی خدمات و امکانات شهرهای تاریخی، حفظ بافت تاریخی شهر به منظور جذب گردشگرند. اما در خصوص معرفی ظرفیت های گردشگری و همچنین فراهم کردن تجهیزات و زیرساخت ها اقداماتی صورت نگرفته و یا به صورت نامتوازن انجام پذیرفته است که این موضوع موجب جذب نشدن گردشگر و بی توجهی به عناصر جاذب گردشگری این استان شده است. هدف این پژوهش رتبه بندی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان براساس ظرفیت گردشگری فرهنگی و میراثی، به منظور تدوین راهبردهای توسعه آن، برای جذب گردشگران است. پژوهش حاضر، براساس هدف، کاربردی و، براساس ماهیت، توصیفی  تحلیلی است. بدین منظور، ابتدا با مروری بر ادبیات و دیدگاه های مرتبط با پژوهش، شاخص های موردنیاز جمع آوری شدند و سپس، به دلیل همکاری نکردن سازمان های مربوطه در خصوص ارایه آمار و اطلاعات موردنیاز، با تجمیع شاخص ها و حذف شش شاخص «میزان جرم و جنایت»، «میزان رشد سالانه»، «میزان حوادث مربوط به تصادفات»، «سرمایه گذاری دولتی»، «سرمایه گذاری غیر دولتی» و «امنیت»، شاخص های نهایی انتخاب شدند. در گام بعدی، وزن شاخص ها براساس آرای کارشناسان و با به کارگیری روش بهترین  بدترین شاخص در نرم افزار لینگو مشخص شد. درنهایت، با استفاده از روش آراس، شهرستان های استان براساس شاخص های ظرفیت گردشگری فرهنگی و میراثی رتبه بندی شدند. نتایج نشان می دهند که، براساس محاسبات و امتیاز مطلوبیت کل و نسبی، شهرستان های زاهدان (0.804)، چابهار (0.486)، زابل (0.379)، ایرانشهر (0.354) و سراوان (0.304) در رتبه های 1 تا 5 و سایر شهرستان ها در رتبه های بعدی قرار گرفته اند. در ادامه، راهکارهایی برای ارتقای گردشگری فرهنگی و میراثی شهرستان های این استان نیز ارایه شده است. درمجموع، این طبقه بندی و ارایه راهبردها و راهکارهای پیشنهادی می توانند، در گام اول، مسیر روشنی را پیش روی سیاست گذاران دولتی و به طور خاص مدیران وزارت خانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار دهند تا زمینه های مناسبی را برای برنامه ریزی، ایجاد تسهیلات و زیرساخت های مناسب برای گردشگری فرهنگی و میراثی و، مهم تر از همه، تسهیل شرایط سرمایه گذاری و تشویق ورود بخش خصوصی (داخلی و خارجی) فراهم کند.

    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی و میراثی، استان سیستان و بلوچستان، میراث فرهنگی، روش ARAS
|
  • MARYAM MOSAHEBI POUR FARD, Ahmad Khademalhosseini *, HAMID SABERI Pages 1-17

    TheCreative tourism is a new form of cultural tourism in which the tourist behaves like a citizen and enables them to leverage their creative potential within the community through active participation in local workshops and educational programs. Between indexing, one can evaluate a city's creative potential and potential for creating innovation based on that city's talent and culture, and map that city's future in the field, provided it is first based on the culture of that native city Made.The purpose of this study is to index creative tourism in Islamic cities of Iran. The dominant approach is based on a practical purpose and based on a Case description, based on a questionnaire. This article attempts to try to localize them in accordance with Iranian Islamic culture by examining the creative theories of the city and by looking creatively at their sub-indices. Then, a field method based on questionnaire compilation,Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI) is used to evaluate and analyze the content of indicators affecting the creativity dimensions of tourism. Socio-cultural, physical-spatial, economic, political, infrastructure-welfare and technology-development were presented for measuring creative tourism in Isfahan. After analyzing the collected questionnaires, 48 ​​of them were omitted due to lack of content validity ratio and 66 sub-indices were confirmed in the form of 6 indices.

    Keywords: Creative Tourism, Creative City.Content Validity Ratio(CVR), Content Validity Index(CVI), Islamic Iranian Cities
  • Mehdi Basouli, Mir Mohammad Asadi, Yasamin Boroumandzad, Leyla Oveysi *, Mohammad Amir Oveisi Pages 19-29

    Urban tourism is a complex, multi-sectoral and dispersed activity, the product of which is the sale of tourists' experiences of the city's attractions, facilities and services. Paying attention to and organizing natural, human and visual factors influencing the beauty of the environment is the most effective way to increase the quality of the travel experience. Considering the undeniable necessity of mental image in attracting urban tourists and the role of this type of tourism in the economy, in this study, an attempt has been made to provide a qualitative model of factors affecting mental image with the aim of boosting urban tourism using semantic cognitive mapping method. For this purpose, after stating the subject, theoretical foundations and reviewing the research background, 30 interviews were conducted using the qualitative research design until the theoretical saturation was reached. The study population consists of urban tourists and tourism experts. Then, using the semantic cognitive mapping approach, a conceptual model was extracted and drawn from the dimensions and components of the mental image. The obtained semantic cognitive mapping has 6 main categories and 30 theoretical propositions that can help policymakers in policy making and better and deeper understanding of this concept.

    Keywords: Mental image, Destination, semantic cognition mapping, Aesthetics, urban tourism
  • Abas Asadi, Kambiz Heidarzadeh Hanzaei *, Mohsen Khoon Sivash, Mansoureh Aligholi Pages 31-50
    Background

    Tourism market development is an undeniable necessity for all countries and all countries have made great efforts to develop its market. In Iran, despite its many tourism capabilities, its market share is very small compared to most tourist countries. Therefore, it is important and fundamental to pay attention to the development of its market and to present a marketing model.

    Purpose

    This study was conducted with the aim of presenting a tourism marketing model in Tehran.

    Method

    This research has been done with a mixed approach and mixed method. The method of analysis in this study is a combination of exploratory and analytical. The exploratory part is done with the foundation data theory and the quantitative part is done using structural equation modeling.

    Results

    The results of the qualitative section were obtained based on three coding steps with more than 221 meaningful propositions, 193 corresponding concepts and 35 sub-categories, 12 main categories and one core category. The main categories obtained include; Institutional cooperation and alignment, deep understanding of marketing, tourism diplomacy, sharing global events, supporting the national economy, training efficient hosts, market research development, understanding market needs, introducing capabilities, overcoming existing constraints, national demand, infrastructure development that is abstract Most of these categories in the selective coding stage, a core category called "tourism marketing as a national demand and due to a deep understanding of marketing in the context of infrastructure development and the introduction of capabilities by intervening to understand market needs and by institutional cooperation and alignment strategies, awareness And the development of market research has led to the implications of global tourism diplomacy and support for the national economy, ”he said, which could cover all other categories. In the quantitative part, the results of structural equation modeling showed that the effect of all independent variables on the explanation of tourism marketing was significant.

    Conclusion

    Tourism market as an indigenous and efficient structure can be efficient and practical in the field of tourism management and the extracted research model has many applications for this industry.

    Keywords: Tourism, Marketing, Tourism Marketing, Specialists, Tourism Industry Experts, Foreign Tourists
  • Morteza Maleki Minbashrazgah, Davood Feiz, Hooshmand Bagheri Garbollagh * Pages 51-62

    Resilience to negative information can be viewed as extra-role behavior. Extra-role behaviors occur when consumers benefit a brand without thinking purely of their own self-interest. ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌Resilience to negative information is likely to reinforce purchase intentions. The main purpose of the present research is to present Analyzing on The Antecedents of Resilience to Negative information on the mediating role of customer–brand identification in the hotel industry. This research, in terms of purpose, is functional and based on data collection, which is a descriptive survey. The required data of this study were collected by a simple random sampling method from all guests of 5-star ‌‌‌‌hotels in Tabriz (Pars Hotel, Shahryar, and Kaya) and 267 people were collected. The questionnaire-based on the Likert spectrum was used in order to collect information and structural equation ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌modeling was used to analyze the data. Findings showed that the Brand social benefits, Customer-to-customer similarity, and memorable brand experiences have a positive and significant effect on Customer-brand identification. In other words, Customer-brand identification has a positive and significant effect on the resilience of customers to negative information. Finally, gender moderates the effect of Customer-brand identification on resilience to negative information.

    Keywords: Resilience, negative information, Brand social benefits, Customer-to-customer similarity, Customer-brand identification
  • Fariba Vahidzadegan, Ali Zangiabadi * Pages 63-72
    Tourism is one of the fastest growing and dynamic industries in the world. Destination branding is a means to obtain competitive advantages, highlighting and differentiating destinations and companies from their competitors. A strong and lasting image in the tourist mind of the tourism destination can lead to the creation of a tourism brand.The current research examines the factors influencing brand equity of Isfahan tourism from the perspective of domestic tourists by emphasizing the brand's image. The statistical population comprises the total number of domestic tourists in Isfahan in the period from August to November 2019. The data collection instrument is a questionnaire, the data analysis is carried out by using Amos 23 software; moreover, the method of factor analysis is confirmatory. The results of the study show that the factor loading of categories related to the whole brand equity of Isfahan tourism questionnaire are in a relatively favorable condition. In other words, the correlation of the total brand equity of Isfahan tourism with the factors related to this average variable is high. In addition, the coefficient between brand image and Isfahan brand equity shows that it has had the greatest impact on Isfahan brand equity. Moreover, the three components of brand awareness, perceived quality and brand loyalty are in the second rank since there are no significant differences between them. Isfahan brand image is the main factor in the Brand equity of Isfahan tourism brand. Isfahan historical landscape is the highest evaluated item in Isfahan brand image.
    Keywords: Brand Image, brand equity, Destination brand, Tourism brand
  • Jafar Bapiri *, Zahed Shafiei, Nasim Mohammadian Mahmoudjigh, Amin Soltani Horand, Taraneh Hajiahmadi Farmahini Pages 73-88
    Iran’s short-term tourism education program, offered by Iran tourism authority, is the major program to develop industry professional human resources. This research aims to identify the challenges and shortcomings of his program from a stakeholder perspective. To carry out this research, an interview is conducted with 35 persons representing different stakeholder groups. The interviewees were selected using judgmental and snowballing sampling methods. The transcribed data were analyzed through thematic analysis. Based on the analysis, 105 initial codes were revealed and then classified under 24 basic themes. The basic themes, in turn, were grouped under seven organizing themes: structural problems, poor management, screening challenges, content shortcomings, assessment flaws, educational failures, and evaluation and monitoring deficiencies. The findings help researchers, policy-makers and planners to have deeper understanding of the current short-term tourism education program. It also helps solving problems and challenges and paves the way for holistic, integrated and balanced development of tourism industry, economic growth and sustainable employment.
    Keywords: Human Resource Development, Tourism Education, Stakeholder Network, thematic analysis
  • Amin Amini Kashani *, Mehran Alalhesabi Pages 89-111
    The existence of historical and cultural potentials and the existence of pristine ecotourism areas in rural areas provide a very favorable ground for the development of tourism in these areas. In Iran, due to the existence of large rural areas with numerous natural and historical-cultural attractions, tourism can be used as a solution for the development and revitalization of these areas. One of these areas has potential in the field of rural tourism and ecotourism, Kojoor area in Mazandaran province. The present study intends to provide appropriate planning for the development of rural tourism based on sustainable ecotourism by examining and recognizing the existing economic, social, environmental and physical fields as well as the current situation of tourism in this area. The statistical population in this study included villagers, tourists, officials and specialists and the method of data collection was both library and field. In this study, using the SWOT model, a list of strengths, weaknesses, opportunities and threats was identified. Then, in order to eliminate or reduce weaknesses and threats, and strengthen and improve strengths and opportunities, based on the strategic planning process, vision statement and goals were determined, and then appropriate strategies and policies were developed to achieve the set goals. Finally, action plans at both macro and micro levels for the development of rural tourism in the Kojoor area based on sustainable ecotourism have been proposed. Findings show that Kojoor area has a special potential for the development of rural tourism and ecotourism and with proper planning can be recognized as a model tourism area in the future. To achieve this goal, it is necessary to use the participation of the local community, the support of officials and organizations related to rural tourism in the area, improve environmental and physical facilities, as well as private sector investment.
    Keywords: Development Planning, Rural tourism, Sustainable Ecotourism, Kojoor area
  • Reza Shafei *, Arman Ahmadizad, Zeynab Mowlaei Pages 113-126

    Today, the strategic focus of firms has shifted from the individual performance to the development of a business ecosystem-based strategy. A business ecosystem consists of interdependent systems that are connected by bases from different members of an ecosystem, such as customers, suppliers, partners, and other stakeholders. In other words, the entry and exit of each member affects the performance of other members. Among members of business ecosystems, this study focuses on customers and the impact of customer participation in creating economic and social value in the business ecosystem. One of growing industries in developing countries of the service economy is tourism industry, and its development has numerous economic, social and cultural benefits. Today, this area has currently proved to be of great importance to the economic, social and cultural developments in Iran, and there is a important role in the continuation of tourism and the future of this industry by the tourists. For this purpose, the role of all customers of tourism offices in the west of the country, as a statistical community in creating value in the business ecosystem was examined. This research is simultaneously descriptive research,. In this research our data was collected through a questionnaire. The results show that customer participation has significant positive impact on in creating economic and social value in the business ecosystem. Motivation and sociological factors are also known to be two influential drivers in customer engagement. Also, sub-variables such as gender, client province and the number of visits to travel agencies in a period of a year had the moderating effect on some of the main research relationships

    Keywords: Business Ecosystem, Customer Participation, value creation, tourism industry
  • Mohammadreza Farzin *, MEHDI KAROUBI, Akbar Pourfaraj, Mostafa Mahmoudi Pages 127-140

    The purpose of this research is to create an organizational innovation based on human resource agency in the hotel industry to ensure continuity of hotel competitiveness. The agency approach focuses on the freedom of activists and their interaction within the action framework. The research method type is a developmental-applied and descriptive - survey. Data collection was carried out by a questionnaire with 42 questions and a random sample of 260 individuals that was selected among managers and staff of 5 star hotels in Tehran. Data analysis was performed using the structural equation modeling technique - in two parts of the measurement model - to examine the technical characteristics of the questionnaire and the structural part, to investigate the research hypotheses. Findings of the research indicate the positive and significant effect action framework on creating innovation in forms of manufacturing, process and administrative innovation. Based on the results of the research, the factors of the action framework Contains of subjective well-being, giving positive freedom, knowledge sharing, transformational leadership, Organizational equality and Psychological Contracts influenced On the innovation of Workplace of Iranian Hotels.

    Keywords: Hotel, Sustainable Competitive Advantage, Capability Approach, Innovation, human resources
  • Mohammadreza Rabiei Mandjin, Mohammad Alizadeh, Hassan Oroji * Pages 141-158

    E-tourism is one of the most widely used items in tourism development. Qtourism is a technology related to the use of QRcodes in tourism activities. In this technology, the necessary information about the tourism attractions are stored inside QRcodes and used by smart technologies for tourists. In recent years, the use of technology has become popular in important tourist destinations of the country and the Sheikh Safi International Historical Complex in Ardabil has launched a project of tourism within the complex. An important issue is the extent of impacts on tourism development. Explaining these impacts in the context of a model can provide a favorable perspective on the range of effects and consequences of tourism. Accordingly, the main purpose of this study is to develop and present a model to explain the function and effects of Qtourism on sustainable tourism development. For this purpose, the tourists' satisfaction with the set of features and different parts of the tourism project and its impact from 224 tourists to the Sheikh Safi complex through statistical tests, and then the analytical model of Q Based on the views of 15 experts in the field of tourism, thought patterns, identification and analysis, and with a qualitative analysis, proposed model was presented. The proposed model includes eight main components of tourism integration, combination of virtual and real tourism, culturalization of tourism, diversification of tourism performance, influence of tourism in tourism system, comparative evaluation of tourism, combination with other technologies and its adaptation to the tourism extent.

    Keywords: E-tourism, Qtourism, Sheikhsafi collection, QRcodes
  • Maryam Mahmoudi *, Mohammad Chizari, Khalil Kalantari, Abdolreza Rokneddin Eftekhari Pages 159-173

    The main purpose of this study is to explain the organizational components of sustainable agri-tourism promotion and design a model for promoting this type of tourism in the Caspian Sea Coastal Provinces. The statistical population of this study was all experts of Organization of Jihad-e-Agriculture of Guilan, Mazandaran and Golestan Provinces (N = 288). A questionnaire was used to collect the data. Structural equation modeling using LISREL 8.5 and SPSS software were used to data analysis. The results of this study confirm the positive and significant relationship between the components related to inner and outer of the organization extracted from the theoretical foundations of research with the development of agri-tourism as one of the multifunctional agricultural instances. The adoption of an entrepreneurial approach to create new values for agricultural stakeholders, changing organizational strategy from monofunctional to multifunctional agriculture, strengthening organizational links with all institutions involved in the process of developing a variety of non-commodity outputs, and designing policies encouraging innovative approaches at the local level, in small and micro-scale farms, are important requirements for moving towards implementing multi-functional agriculture as a new approach of sustainable rural development.

    Keywords: Multifunctional agriculture, Agricultural tourism, Non-commodity outputs, sustainable agricultural development
  • Reza Motahar, Mohammadsaleh Shokouhibidhendi * Pages 175-198

    Cultural and heritage tourism is a tool of economic development that leads to economic growth by attracting tourists. Attention and application of values protects cultural heritage and stimulates the revival of local patterns. Sistan and Baluchestan province has areas with cultural and heritage attractions that can attract many tourists annually. However, no measures have been taken for this industry to identify tourism capacities and provide equipment. This has led to a lack of tourist attraction and neglect of the attractive elements of tourism in this province. The purpose of this study is to rank the cities of Sistan and Baluchestan province based on the capacity of cultural and heritage tourism, in order to develop development strategies to attract tourists. The present study is based on applied purpose and descriptive-analytical nature.  First, by reviewing previous researches, the required indicators are collected and then the weight of the indicators is determined based on the opinions of experts and using the best-worst index method in Lingo software. Finally, using the Aras technique, the cities of the province are ranked based on the indicators of cultural and heritage tourism capacity. The results show that based on the total and relative utility scores, Zahedan (0.804), Chabahar (0.486), Zabol (0.379), Iranshahr (0.354) and Saravan (0.304) are ranked 1 to 5. In addition, solutions to promote cultural and heritage tourism in the cities of this province were also presented.

    Keywords: Cultural, heritage tourism, Sistan, Baluchestan province, Cultural heritage, ARAS method